A Slow Way Photography

View Original

#02 Sif Rude: “Slowness” is the opportunity and ability to immerse oneself deeply.

I had the pleasure to interview Sif Rude, a Danish woman visual artist, about how she sees and integrates the concept of “Slowness” into her beautiful paintings and visual creations. Our conversation took place in Danish at her studio in Aarhus, Denmark.

I photo-documented Sifs creative process and her deepening into slowness.

Thank you Sif, for your trust, your words and your inspirational paintings. Your work resonates deeply within me. 

You can read the article below in Danish and in English.


Kære Sif, vil du fortælle lidt om dig og om din kunst. 

Tak. Jeg er glad og stolt over at invitere dig/jer med ind i mine tanker. 

Jeg er oliemaler og jeg lever af min kunst. Netop de to ting beskriver mig fint, for det er to store og ganske særlige valg, som har brolagt min tilværelse. 

Grundlæggende maler jeg store, organiske værker i olie og blæk. De dækker gerne en halv væg, så de omfavner beskueren. I afdæmpede, knækkede og naturlige farver. Mine værker veksler mellem meget lyse og meget mørke fremstillinger. Jeg tror, at det er den skandinaviske oplevelse af årstiden, der bider sig fast. Ikke mindst et ønske om at drømme sig væk i den her cykliske rundgang. Det vender jeg tilbage til. 

Når jeg har malet, er jeg altid forsvundet ind i et mentalt rum. Et godt værk kræver udelt koncentration. Men dér, hvor malehandlingen har givet bedst mening for mig, var, når jeg har et publikum til det rum. Jeg maler så at sige både for mig selv og endnu højere grad til andre. Mine værker har altid skabt assonans i mennesker uden for mig og jeg har solgt både som femårig og tyveårig. Det er en utrolig fremdrift at opleve lys i andres øjne, en form for genkendelse og mening. Derfor maler jeg. 

Men jeg maler også, fordi jeg holder af materialet. Oliemaleri har en skøn, klassisk og lidt støvet historie, der indebar fortællinger om magt, adgang og skønhed. Jeg synes, at det er vigtigt at være med til at definere den skønhed og derfor arbejder jeg med oliemaleriet i både klassisk og kontemporær forstand. 

Olie består af linolie og en vifte af forskellige mineraler. Man kan selv blande malingen af knuste sten, hvis man ønsker. Så råt og simpelt er det. Og på den måde er mediet fantastisk jordbundent på sin helt egen piedestal, da diverse pigmenter til malingen historisk har været meget kostbare. 

Så har jeg på det seneste fået en lille kærlighed til japansk tusch og blæk. I direkte kontrast til olien, fordi de vandopløselige medier er så levende og ligetil. Jeg holder meget af at veksle mellem de to medier. 

“At vælge at være kunstmaler er også et livsvalg og en overbevisning. Jeg lever meget anderledes end de fleste og skal selv finde min vej i alle praktiske og professionelle problemstillinger. Hvor har jeg sendt mange tanker til “meningen” med det valg. Grundlæggende handler det om frihed og værdi”.  

Hvad betyder "slowness" for dig, og hvad er "din slow way"?

Slowness eller langsommelighed er for mig muligheden og evnen til fordybelse. Jeg tror, at det er en evne, man kan miste, hvis man ikke værner om den. 

Det er evnen til at indgå i en handling, som ikke umiddelbart har et sigte eller et bestemt endemål, men som et meningsfuldt. Jeg vil gerne sammenligne det med eksempelvis at opleve kunst eller litteratur. Det er ikke et instrument. I hvert fald ikke i sin rene form. 

Det er måske vigtigt at praktisere og finde rum til, for jeg oplever, at verden har en tendens til gerne at accelerere hurtigere. Derfor er langsommelighed et tilvalg. Det opstår sjældent af sig selv, oplever jeg. 

Jeg tænker straks på naturen. Jeg er vokset op fem kilometer ude i en privat og meget afsidesliggende skov. Det er et af de eneste steder i Danmark, hvor der kan være helt tyst. Bare at gå. Lytte. Se en sølvsmed og dufte til den solvarme jord. Højt græs. Lyng. Skovsøer med sort, skønt vand. Skoven dér har givet mig mine øjne.

Hvordan udtrykker du"slowness" i din kunst?

Mine olieværker tager gerne op til et år om at tørre. Selve mediet indebærer derfor en langsommelighed, som er både upraktisk og dejlig. 

Det giver mulighed for teknikker og tanke. Og så tørrer olien op med en udsøgt dybde og glans. 

Men mine motiver og mit farvevalg kredser også om dybet. Det er mit største ønske at skildre det her dyb, til min beskuer. Derfor har jeg også arbejdet meget med søvand og spejling. I de her vande er det mulighed for at se ned og op på samme tid og det motiv kan jeg slet ikke slippe. Jeg har stor forståelse for, at kunstnere helt fra Monet til Hockney og i dag eksempelvis Kinga Bartis arbejder med vandets opløsende, metamorfosiske spejl. Dét bare et lille udsnit. Selv vil jeg gerne kigge længere ned og finde den her svævende ro i uro, som vand kan bade os i. Motivet har jo historie for renselse, det er livgivende og omskifteligt. 

I omskiftelige tider er der vel netop en ro i at lade motiver og symboler opløses i et klassisk motiv som vand. Det skildrer måske både en afmagt, men også et ønske om at give sig hen til elementerne og stole på dem. Vi er blevet så usikre i at stole på naturen, at vi hverken forvalter den godt eller forbinder os med den. Jeg er overbevist om, at større forbindelse er den største gave. 

Hvis jeg kan bringe blot ét billede på dét, så er jeg i mine øjne lykkedes.

Hvordan bruger du "slowness" som en kilde til din inspiration?

Langsommelighed er et tilvalg og den overbevisning bruger jeg hver dag. Jeg har købt en kaffekande, der er umådeligt langsom helt med vilje. Vandet ligesom risler ud af den på japansk facon. Det er meget ineffektivt, men mens jeg hælder det kogende vand over mine bønner, vandrer tankerne ofte kedsommeligt langt væk på en ret fin måde. 

Kunsten er også blevet en del af mit liv fra et ønske om langsommelighed samt fordybelse for både mig og andre. 

Maleprocessen er helt umådelig intens samt dyb og det ligesom renser hjernen. 

Oplevelsen ved en gåtur, en rejse eller livet selv er jo at standse op og dvæle ved det uventede. Det er starten på alt nyt og ofte godt. Kender du ikke tilfredsstillelse ved at stille sætte sig ved en bænk eller en sø og se livet ske? Det er ofte dér, at jeg oplever noget meget bevægende. 

Hvad lærer "slowness" dig? 

“Slowness/langsommelighed lærer mig først og fremmest noget som begreb. At der er et fænomen og et fokus”. 

Vi må ikke glemme vores krop og at det er den, vi oplever med. Den er forankret i en fysisk verden og det overser vi så nemt.  Derfor minder begrebet mig om, hvor vigtige fysiske kunstværker er for vores væren i verden. De kan ligesom tilbyde et rum, hvor kroppen også er inviteret med.

Sif Rude, sifrude.com


English Version:

Dear Sif, would you please tell us a bit about yourself and your art.

Thank you. I am happy and proud to invite you all into my thoughts. I am an oil painter, and I make a living from my art. These two aspects define me well, as they are two significant and unique choices that have paved my path in life.

At its core, I paint large, organic works in oil and ink. They often cover half a wall, embracing the viewer. I use subdued, muted, and natural colors. My works alternate between very bright and very dark depictions. I believe it's the Scandinavian experience of the seasons that lingers in my art. Not least, a desire to dream my way through this cyclical cycle. I'll come back to that.

When I paint, I always disappear into a mental space. A good piece requires undivided concentration. But where the act of painting has made the most sense to me is when I have an audience for that space. In a way, I paint for both myself and, to an even greater extent, for others. My works have always resonated with people outside of me, and I have sold my art since I was five years old and later at the age of twenty. It's an incredible drive to see the light in others' eyes, a form of recognition and meaning. That's why I paint.

But I also paint because I love the material. Oil painting has a delightful, classical, and somewhat dusty history, involving stories of power, access, and beauty. I believe it's important to contribute to defining that beauty, and that's why I work with oil painting in both a classical and contemporary sense.

Oil consists of linseed oil and a variety of different minerals. You can even mix the paint yourself from crushed stones if you wish. It's that raw and simple. In this way, the medium is wonderfully grounded on its very own pedestal since various pigments for painting historically have been quite precious.

Lately, I've developed a little love for Japanese ink and ink wash. It's in direct contrast to oil because these water-soluble mediums are so lively and straightforward. I enjoy switching between the two mediums.

Choosing to be an artist is also a life choice and a conviction. I live very differently from most people and have to find my own way in all practical and professional matters. I've given a lot of thought to the "meaning" of this choice. At its core, it's about freedom and value.

What does "slowness" mean to you, and what is "your slow way"?

Slowness is to me the opportunity and ability to immerse oneself deeply.

I believe it's a skill that can be lost if not cherished. It's the ability to engage in an activity that doesn't immediately have a purpose or a specific end goal but is meaningful in itself.

It may be important to practice and create space for it because I've observed that the world tends to accelerate quickly. Therefore, slowness is a deliberate choice. It rarely happens on its own, in my experience.

I immediately think of nature. I grew up five kilometers into a private and very remote forest. It's one of the few places in Denmark where it can be completely silent. Just to walk. Listen. See a dragonfly and smell the sun-warmed earth. Tall grass. Heather. Forest lakes with dark, beautiful water. That forest has given me my eyes.

How do you express "slowness" in your art?

My oil paintings often take up to a year to dry. The medium itself entails a slowness that is both impractical and delightful. It provides room for techniques and thoughts, and the oil dries with an exquisite depth and gloss.

But my subjects and my choice of colors also revolve around depth. My greatest wish is to portray this depth to my viewers. That's why I've also worked extensively with seawater and reflections. In these waters, there's the opportunity to see both down and up at the same time, and I can't let go of that motif. I have a deep understanding that artists from Monet to Hockney and contemporary artists like Kinga Bartis work with water's dissolving, metamorphic mirror. That's just a small part of it. Personally, I want to look deeper and find that floating calm within turmoil, which water can immerse us in. The motif has a history of purification; it is life-giving and ever-changing.

In times of change, perhaps there is a sense of calm in letting motifs and symbols dissolve in a classic motif like water. It might depict both a sense of powerlessness and a desire to surrender to the elements and trust them. We have become so uncertain about trusting nature that we neither manage it well nor connect with it. I am convinced that a deeper connection is the greatest gift.

If I can convey just one image of that, then I consider myself successful in my eyes.

How do you use "slowness" as a source of inspiration?

Slowness is a deliberate choice, and I apply that conviction every day. I've intentionally bought a coffee pot that is incredibly slow. The water trickles out of it in a Japanese manner. It's very inefficient, but as I pour the boiling water over my beans, my thoughts often wander, boringly far away in a rather pleasant way.

Art has also become a part of my life from a desire for slowness and depth, both for myself and others. The process of painting is incredibly intense and deep, and it's like a brain cleanse.

The experience of taking a walk, traveling, or life itself is about stopping and dwelling on the unexpected. It's the beginning of everything new and often good. Don't you know the satisfaction of sitting by a bench or a lake and watching life happen? It's often in those moments that I experience something very moving.

Sif Rude, sifrude.com

What does "slowness" teach you?

Slowness, first and foremost, teaches me something as a concept. It highlights the existence of a phenomenon and a focus.

We must not forget our bodies, as it is through them that we experience the world. Our bodies are anchored in a physical reality, and that's something we often overlook. Therefore, the concept of slowness reminds me of how important physical artworks are to our existence in the world. They can offer a space where the body is also invited to participate.

Thank you, Sif Rude.

All photos are copyrighted by A Slow Way Photography.